My Cart
0.00
My Cart
0.00
Blog
zero waste τρόπος ζωής

Τι είναι το φαινόμενο Zero Waste;

Ως φαινόμενο Zero Waste αποκαλούμε την προσέγγιση διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία βασίζεται στις αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των πόρων.

Ο στόχος του zero waste (ή μηδενικών αποβλήτων) είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο δεν δημιουργούμε απορρίμματα, ώστε αυτά να μην εισέρχονται στις χωματερές.

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που δημιουργείται, αλλά και την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων προϊόντων, όπως και τις εκπομπές που σχετίζονται με τη διαδικασία παραγωγής τους. Ελαττώνοντας, λοιπόν, την ποσότητα των απορριμμάτων, βελτιώνουμε συνολικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Reduce: Το χρειάζεσαι πραγματικά;

Ζούμε σε μία καταναλωτική κοινωνία που μας προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους αγαθά. Αυτά με τη σειρά τους μας προσφέρουν μία στιγμιαία ικανοποίηση, μία ενίσχυση της σεροτονίνης τόσο σύντομη, που τη λησμονούμε σχεδόν όσο γρήγορα ήρθε.

Ίσως άλλο ένα μπλουζάκι να μας κάνει αληθινά χαρούμενους… Μέχρι να φύγει και αυτό από τη μόδα, μέχρι να δούμε το επόμενο˙ πιο σύγχρονο, πιο όμορφο, πιο οικονομικό. Άλλωστε, ο μέσος όρος των αντικειμένων που αγοράζουμε, δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο ζωής.

Όσο γρήγορα πραγματοποιούνται οι παρορμητικές αγορές, με την ίδια ταχύτητα εξασθενεί και η χρησιμότητά τους. Σπεύδουμε να αντικαταστήσουμε όσα προϊόντα πλέον δεν μας εξυπηρετούν με νέα˙ νέα που σύντομα θα καταλήξουν κι αυτά παρωχημένα. Ατελείωτα ερεθίσματα στοχεύουν στον ακόρεστο καταναλωτή μέσα μας και μας δημιουργούν τόσο σωματική, όσο και πνευματική σύγχυση.

Αξιολογήσε τις αγορές σου. Επένδυσε σε μελετημένες, στοχευμένες αγορές προϊόντων, όπου η λειτουργικότητα και η επιθυμία συνυπάρχουν αρμονικά. Μειώνοντας την κατανάλωσή μας, συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση του όγκου των αντικειμένων που καταλήγουν στην χωματερή. Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και την υποχώρηση του συναισθήματος υπερδιέγερσης που η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία τόσο ασύνετα και σφόδρα μας έχει εμφυσήσει.

Τελικά… το χρειάζεσαι πραγματικά;

Reuse: Μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις;

Έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τον κύκλο ζωής των αγαθών που κατέχουμε, επαναχρησιμοποιώντας τα ή ακόμη και προσδίδοντάς τους μία νέα υπόσταση. Επιλέγοντας να αγοράσουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα και αναζητώντας έργα DIY, μπορούμε να μετατρέψουμε πράγματα που βρίσκονται σε αχρησία σε νέα, επωφελή και λειτουργικά αντικείμενα.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως οφείλουμε να φυλάσσουμε πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον. Όμως, πριν πετάξεις την ξεπερασμένη φούστα που αγόρασες πέρυσι, αναρωτήσου: Μήπως θα γινόταν μία όμορφη μαξιλαροθήκη; Ή μήπως θα αρέσει στην ξαδέλφη σου; Η επαναχρησιμοποίηση είναι μία καλή ευκαιρία να γίνεις δημιουργικ@ και δοτικ@!

Μερικά μόνο παραδείγματα επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων είναι οι υφασμάτινες τσάντες αγορών, τα πλενόμενα καλαμάκια, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και ποτήρια καφέ, τα υφασμάτινα μαντηλάκια, το κύπελλο περιόδου. Αντικατάστησε τα είδη μίας χρήσης με μόνιμες, διαχρονικές εναλλακτικές και πριν απορρίψεις οτιδήποτε, αναλογίσου:

Μήπως… μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις;

Repair: Ίσως επιδιορθώνεται!

Είναι αδιαμφισβήτητα εύκολο να πετάξουμε κάτι που χάλασε και συχνά φαντάζει χρονοβόρο και δύσκολο να το επιδιορθώσουμε.

Πολλά είδη που πωλούνται στα καταστήματα σήμερα κατασκευάζονται με αδύναμα υλικά, με σκοπό να μας διατηρούν σε μία συνεχή κατάσταση κατανάλωσης. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «προγραμματισμένη απαξίωση» και αποσκοπεί στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, τα οποία πολύ σύντομα φθείρονται και απαιτούν αντικατάσταση.

Η επιδιόρθωση των αντικειμένων μας μπορεί όχι μόνο να μας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να μας βοηθήσει να τα διατηρήσουμε περισσότερο. Συνεπώς, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, καταφέρνουμε να τα κρατήσουμε μακριά από τις χωματερές.

Παράλληλα, αγοράζοντας αντικείμενα κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά υλικά, δεν θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όταν ένα ποιοτικό προϊόν παρουσιάσει κάποια φθορά, είναι πιο πιθανό να θελήσουμε να το επισκευάσουμε. Καθώς η αξία του αγαθού για εμάς είναι μεγαλύτερη, επιθυμούμε να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να δώσεις περισσότερη αξία στα υπάρχοντά σου και να τα αξιοποιήσεις μέχρι να ολοκληρώσουν πραγματικά τον κύκλο ζωής τους! Μία βλάβη δεν καθιστά απαραίτητα ένα αντικείμενο άχρηστο…

Ίσως επιδιορθώνεται!

Recycle: Ένας νέος κύκλος ζωής!

Η ανακύκλωση έρχεται ως η τελευταία επιλογή μετά τη μείωση της κατανάλωσης, την επιδιόρθωση και την επαναχρησιμοποίηση. Αυτό συμβαίνει διότι, στις μέρες μας, καταναλώνουμε και απορρίπτουμε σε ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που δυνόμαστε να ανακυκλώσουμε.

Παρόλα αυτά, η ανακύκλωση εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στη διαχείρηση των αποριμμάτων,καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά συντείνουν στη μείωση των αποβλήτων και στην αξιοποίηση και τη συντήρηση των πόρων. Τα συστήματα ανακύκλωσης έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανακτήσουμε υλικά μετά το πέρας της λειτουργίας τους και να μετατρέψουμε τα απορρίμματα σε κάτι χρήσιμο.

Ανακύκλωσε όσα περισσότερα αντικείμενα μπορείς˙ χάρισέ τα σε φίλους, δώρισέ τα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φυσικά τοποθέτησε τα απορρίμματα στους κατάλληλους κάδους. Μην ξεχνάς πως για κάποια αγαθά έρχεται…

Ένας νέος κύκλος ζωής!

Rot: Όπως το θέλει η φύση!

Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλικών. Τα οργανικά υπολείμματα, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, μέσω της φυσικής διαδικασίας γίνονται πάλι χώμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανοικοδόμηση του εδάφους.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να κομποστοποιήσουμε το 35% των οικιακών απορριμάτων μας, ενώ πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να διατηρούμε ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Σε λίγες εβδομάδες, η οργανική ύλη μετατρέπεται σε χώμα, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες, παρτέρια και κήπους.

Η κομποστοποίηση είναι μία επιτάχυνση της ίδιας διαδικασίας που χρησιμοποιεί η φύση. Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό θα αποσυντεθεί. Κομποστοποιώντας τα οργανικά μας απόβλητα επιστρέφουμε θρεπτικά συστατικά πίσω στο έδαφος, προκειμένου να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Με την κομποστοποίηση, αυτό που δεν τρώμε για βραδινό απόψε, μπορεί να γίνει δείπνο στο μέλλον…

Όπως το θέλει η φύση!

Ο σκοπός, λοιπόν, του Zero Waste είναι να συμβάλλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος, μειώνοντας την παραγωγή απορριμμάτων και συνεπώς κρατώντας τα επιβλαβή προϊόντα μακριά από τις χωματερές.

Σε αυτό το ταξίδι βιώσιμης διαβίωσης, η πραγματική αλλαγή προκύπτει από μέσα μας. Η κατανόηση του προβλήματος, η διατήρηση της ευθύνης για τις ατομικές μας ενέργειες και η εφαρμογή νέων συνηθειών είναι ο δρόμος για τη μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα.

Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε… Εσύ συμφωνείς;

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare
econscious store