Στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης! Ο εορτασμός της είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Φέτος η Ημέρα της Γης επικεντρώνεται στο «να επενδύσουμε στον πλανήτη μας», αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι αυτές οι μέρες όχι μόνο θα εμπνεύσουν το αρχικό ενδιαφέρον αλλά θα οδηγήσουν σε δια βίου αλλαγές. Μπορεί στην αρχή να νιώθουμε λίγο νευρικοί για το πως να ξεκινήσουμε τη βιώσιμη ζωή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο! Είναι απλά μικρά πρακτικά πραγματάκια. Πάμε να τα δούμε!
1. Κάνουμε σωστή ανακύκλωση:
Ελέγχουμε ποια υλικά γίνονται δεκτά και ότι μπαίνουν στο σωστό κάδο. Οι κανόνες ανακύκλωσης ποικίλλουν ανάλογα με την πόλη, τον νομό ή την χώρα. Πολλοί άνθρωποι απλώς πετούν τα αντικείμενά τους στον κάδο ανακύκλωσης και ελπίζουν να ανακυκλωθούν, αλλά αυτό μπορεί να μολύνει ολόκληρο τον κάδο!
Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι τα κοινά είδη που γίνονται δεκτά στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης: δοχεία και τενεκέδες αλουμινίου, άκαμπτο πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι και γυάλινες φιάλες.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα μας καθαρά και στεγνά: Για παράδειγμα δεν πετάμε μισογεμάτα μπουκάλια. Δεν χρειάζεται να είναι πεντακάθαρα, αλλά πρέπει να είναι σχετικά καθαρά για να αποφευχθεί η μόλυνση.
2. Χρησιμοποιούμε βιώσιμα αναλώσιμα:
Από τρόφιμα και καλλυντικά, μέχρι λιχουδιές για κατοικίδια και κεριά, επιλέγουμε οικολογικές επωνυμίες που χρησιμοποιούν βιώσιμη προμήθεια, ηθική κατασκευή, φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά, μειωμένες συσκευασίες και πιστοποιήσεις τρίτων, όποτε είναι δυνατόν.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η αγορά μας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
3. Επαναχρησιμοποιούμε:
Διαλέγουμε προϊόντα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε ξανά και ξανά! Αυτά θα μας εξοικονομήσουν χρήματα, θα μειώσουν τα απόβλητα και θα εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους (όπως νερό, ενέργεια κ.λπ.).
4. Παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής αντικειμένων:
Πριν πετάξουμε κάτι στον κάδο ανακύκλωσης, βλέπουμε αν υπάρχει τρόπος να το μετατρέψουμε σε κάτι χρήσιμο. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε κεσεδάκια γιαουρτιού σε γλαστρούλες σπόρων, κουτιά γάλακτος σε ταΐστρες πουλιών και γενικά να γίνουμε δημιουργικ@!
Η επαναχρησιμοποίηση αυξάνει την αξία ενός αντικειμένου, ενώ η ανακύκλωση μειώνει αργά την ποιότητα ορισμένων υλικών (πλαστικό) με την πάροδο του χρόνου και με μόνο το 9% του πλαστικού στην πραγματικότητα να ανακυκλώνεται και η Κίνα να μην παίρνει πια τα σκουπίδια μας, είναι καλύτερα να επαναχρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε.
5. Αγοράζουμε λιγότερο, αγοράζουμε ποιοτικότερα:
Την επόμενη φορά που θα δεις κάτι που θέλεις να αγοράσεις, περίμενε 30 ημέρες για να βεβαιωθείς ότι είναι κάτι που πραγματικά θέλεις.
Τα προϊόντα δεν διαρκούν όπως παλιά. Οι κατασκευαστές φτιάχνουν τα πράγματα φθηνά με φτωχά υλικά που τα οδηγεί στο να χαλάνε γρήγορα. Το κάνουν έτσι δύσκολο ή πιο ακριβό να επισκευαστεί αυτό το αντικείμενο παρά να αγοράσει ένα νέο. Αυτό καταστρέφει το περιβάλλον και τα πορτοφόλια μας.
Η λύση: να επενδύσουμε σε είδη υψηλότερης ποιότητας που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να επισκευαστούν.
Όταν κάτι είναι κατασκευασμένο για να διαρκεί, ονομάζεται προγραμματισμένη ανθεκτικότητα, σε αντίθεση με την προγραμματισμένη απαξίωση.
Η προγραμματισμένη ανθεκτικότητα σημαίνει ότι σπαταλούνται λιγότεροι πόροι και ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να κάνει κανείς συνειδητές επιλογές. Για αυτό οφείλουμε να παραμένουμε ενήμερ@ για το πώς οι επιλογές και οι συνήθειές μας αυτές το επηρεάζουν. Κάθε μέρα ζούμε στη Γη, κάθε μέρα θα έπρεπε να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης, να την προστατεύουμε και να την σεβόμαστε.